Българската агенция по безопасност на храните трябва да предприема мерки относно

...
Българската агенция по безопасност на храните трябва да предприема мерки относно
Коментари Харесай

Трябва дезинфекция на плажовете, на които откриха трупове на крави

Българската организация по безопасност на храните би трябвало да подхваща ограничения по отношение на труповете на животни, които изплуват по родното Черноморие. Това сподели доскорошният директор на БАБХ-Бургас д-р Георги Митев. 

Според него, без значение дали мървият добитък е с или без ушна марка, екземплярите би трябвало да се изследват от ветеринарни лекари, чиито изводи да стигнат до всички институции. Останките от животните би трябвало да бъдат проследени до екарисажа, счита още доктор Митев.

След това плажовете, на които се появяват труповете, следва да бъдат дезинфекцирани.

По-късно от БАБХ изпратиха писмо, в което оповестяват какви ограничения са подхванали, във връзка думите на отстранения шеф на структурата си в Бургас доктор Георги Митев.

Според тях, инспекторите от районното звено на Агенцията са съдействали на регионалните и общинските управляващи на Област Бургас на всеки стадий от обезвреждането, събирането и унищожаването на трите мъртви крави, изхвърлени на бряга. Останките на трите животни са унищожени, а дейностите са съгласувани с регионалния шеф на Бургас.

„ Общинският ветеринарен доктор, който е чиновник на ОДБХ, е посетил и трите места (плаж „ Корал “, плажове на гр. Черноморец), взаимно със чиновници на общината. Ветеринарният доктор е открил, че трите животни не са разпознати с ушни марки, т.е. са безстопанствени. Съдействал е на общинските чиновници, които според член 133, алинея 2, т. 4 от Закона за ветеринарномедицинската активност (ЗВД) провеждат и подхващат дейности за събиране и неутрализиране на умрелите безстопанствени животни. След отстраняването на животните е осъществена стерилизация на плажната линия в необятен радиус, с което се цели обезопасяването на същите, както и неразпространение на заболявания, вируси и бактерии, които би могъл да придвижва трупът на мъртвото животно ”, написа в писмото от БАБХ.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР